top of page

Shiatsu therapie of Shiatsu massage: een Japanse lichaamstherapie voor gezondheid, ontspanning en herstel.

Ontdek Shiatsu, een Japanse drukpunttherapie, ook bekend als meridiaantherapie. Ik noem het ook graag Zen Lichaamstherapie. Shiatsu staat letterlijk voor vingerdruk, ‘shi’ betekent ‘vinger’ en ‘atsu’ betekent ‘druk’. Maar dat is niet alles!

 

Als therapeut gebruik ik losmakende rotaties, meridiaanstrekkingen en oefen ik druk uit met duimen, vingers, handpalmen op je lichaam. Hoewel dit misschien intens klinkt, is Shiatsu verrassend ontspannend.

 

De enorm zachte maar gerichte druk laat de energie in je lijf weer stromen, maakt vastzittend weefsel soepel, verbetert de bloedcirculatie en brengt emoties tot rust.

​

Lees hieronder verder:

  1. Voor wie is shiatsu? 

  2. Hoe werkt shiatsu?

  3. Hoe verloopt een Shiatsu behandeling?

  4. Opleiding van een Shiatsu therapeut

  5. Verschil tussen Shiatsu en acupunctuur

Voor wie is shiatsu geschikt?

Shiatsu stimuleert het zelfherstellend vermogen en is dus geschikt voor iedereen, vooral ook preventief. Waarom wachten tot kleine pijntjes uitgroeien tot echte klachten? Shiatsu blijkt effectief bij diverse klachten, waaronder nek-, schouder- en rugpijn, stress, hormonale klachten zoals die tijdens de overgang, overprikkeling zoals bij ADHD, en problemen met de stoelgang en spijsvertering. 

Hoe werkt shiatsu?

Shiatsu vindt zijn oorsprong in de Traditionele Chinese Geneeskunde. De vitale levensenergie (Ki of Chi) stroomt door energiebanen, meridianen genoemd. Shiatsu stimuleert dit energetische systeem door met de handen de meridianen te activeren en het lichaam op specifieke manieren te strekken. Het doel hiervan is om de natuurlijke balans in je lichaam te herstellen, waardoor het zichzelf kan genezen. Een shiatsutherapeut bekijkt niet alleen jouw specifieke klacht, maar ziet jou als een compleet geheel; shiatsu heeft een holistische benadering.

​

Shiatsu bevordert:

  • Vermindering van stress en spanning

  • Verbeterd slaapritme

  • Betere spijsvertering

  • Verhoogd lichaamsbewustzijn

  • Emotionele balans

  • Verbetering van bloed- en lymfecirculatie

Hoe gaat een shiatsu behandeling bij mij?

Bij de eerste shiatsu-behandeling starten we met een intake, waarin de therapeut informeert naar je gezondheid en specifieke klachten. Dit stelt de therapeut in staat de behandeling optimaal op jou af te stemmen. Door middel van de vragen en vervolgens het werken met het lichaam heeft de therapeut alle benodigde informatie om een behandeling op maat te maken. Geen enkele behandeling is hetzelfde voor een shiatsu therapeut.

Bij shiatsu kun je gewoon je kleren aanhouden. Er wordt geen olie gebruikt. Tijdens de behandeling lig je op een mat, afwisselend op je buik, rug of zij. Sommige shiatsu-behandelaars werken op een lage massagetafel. Het kan voorkomen dat je in een ontspannen staat raakt tussen slapen en wakker zijn. Soms kan het ook dynamisch zijn, waarbij armen en benen gebogen of gestrekt worden. Het is daarom prettig om comfortabele, meebewegende kleding te dragen. Een behandeling is meestal 60 tot 75 minuten.
 

Tijdens en direct na de behandeling kan je meteen effect opmerken. Veel mensen hebben aangegeven een positieve verandering in slaap, spijsvertering en energieniveau te ervaren, zelfs als ze oorspronkelijk kwamen voor specifieke klachten zoals schouderpijn. Het is ook mogelijk dat je klachten in eerste instantie wat verergeren, maar daarna afnemen of verdwijnen.

Hoewel je vaak snel resultaat ziet, heeft je lichaam tijd nodig om volledig in een nieuw evenwicht te komen. Meestal kan dit worden bereikt na vier tot vijf behandelingen. Je zult merken dat je klachten verminderen of verdwijnen, en je zult je over het algemeen fitter en energieker voelen.

Verschil tussen shiatsu en acupunctuur

Shiatsu en acupunctuur delen veel overeenkomsten, aangezien beide behandelmethoden hun oorsprong vinden in Oosterse geneeswijzen en gericht zijn op de meridianen. Bovendien worden ze erkend door de World Health Organisation (WHO).

​

Het belangrijkste onderscheid met shiatsu is dat acupunctuur specifieke punten behandelt met naalden, terwijl shiatsu de hele meridiaan met de hand bewerkt. Een acupunctuurbehandeling is meestal korter, rond de 30 minuten.

​

Of je nu kiest voor shiatsu of acupunctuur hangt vooral af van wat jij persoonlijk prettiger vindt. Beide benaderingen hebben hun eigen unieke voordelen, en het is belangrijk om te kiezen wat het beste bij jouw voorkeuren en comfortniveau past.

Opleiding shiatsu therapeut of masseur

Een beroepsopleiding tot shiatsu-therapeut duurt 3 tot 4 jaar. Bij de Zen Shiatsu Opleiding mag je je na het eerste jaar Shiatsu Masseur noemen en na het afronden van de gehele geaccrediteerde beroepsopleiding Shiatsu Therapeut. De term “Shiatsu Therapeut” mag in Nederland dan ook niet vrij gebruikt worden. De term “masseur” is vrij te gebruiken.

​

Hoewel een vooropleiding niet overal nodig is, vragen geaccrediteerde opleidingen vaak om een Havo- of MBO-diploma, of een kennisniveau toets. Je leert een combinatie van praktijk en kennis. Aangezien shiatsu een ambacht is dat je letterlijk in de vingers moet krijgen, is het belangrijk om veel praktijkuren te maken en je gevoel voor aanraking te ontwikkelen. Een verkorte opleiding bestaat dan ook niet. Er zijn wel interessante shiatsu introductiecursussen te vinden, bijvoorbeeld bij de Zen Shiatsu Opleiding.

In Nederland zijn er maar een paar SNRO-geaccrediteerde opleiders, HBO-niveau geaccrediteerde beroepsopleiding, zoals de Zen Shiatsu Opleiding in Amsterdam, School voor Iokai Shiatsu CSMBK Shiatsu school (Namikoshi stijl) en de European Shiatsu Academy.

​

​

Ontdek wat shiatsu voor jou kan betekenen.

bottom of page